De ce a dispărut pasărea dodo

De ce a dispărut pasărea dodo

Probabil ați auzit despre dodo sau dronte, acea pasăre mare și lacomă care a fost stinsă de către cuceritori. Mulți oameni știu această poveste, dar știm foarte puțin despre acest animal care a trăit mult timp pe Mauritius, cu mult înainte de sosirea bărbaților.

Singurele informații disponibile despre dodo sunt descrierile antice și unele exemplare expuse în muzeele din întreaga lume. Au existat două specii, dronte comune și dronte albe, acestea din urmă trăind pe insula Reunion.

În acest articol de la Animal Planet, descriem principalele caracteristici ale acestui animal și explicăm de ce dispare pasărea dodo .

Citește fericit!

Ați putea fi, de asemenea, interesat de: Animale marine pe cale de dispariție Index
  1. caietul de sarcini
  2. Primele observații
  3. De ce a dispărut pasărea dodo
  4. Alimente și habitat al Dodo
  5. Dodon Extincția

caietul de sarcini

Dodo era o pasăre endemică endemică pentru Mauritius, în Oceanul Indian. El era prezent doar în această regiune, iar corpul său sa adaptat vieții pe această insulă.

Deoarece dodo nu avea nici un prădător natural, el și-a pierdut abilitatea de a zbura. Adaptarea sa la viața pământului a dus la o serie de schimbări în anatomia sa. Aripile sale au atrofiat și coada este scurtată. Cea mai populară rudă îndepărtată este porumbelul.

Corpul său, acoperit cu pene, era de 1 m înălțime și cântărea aproximativ 10 kg. Penajul său era de obicei alb sau gri. Avea un cioc lung de aproximativ 20 cm, al cărui punct în formă de cârlig reflectă obiceiurile sale alimentare. Dodo, probabil, a folosit-o pentru a sparge nuca de cocos. Picioarele sale erau galbene și robuste, asemănătoare cu cele ale găinilor.

El este întotdeauna descris ca o pasăre mare, lentă și lacomă . Cu toate acestea, cel mai probabil este că, văzând caracterul lor docil, cuceritorii i-au ținut în captivitate. În aceste condiții, erau cu siguranță îngrășați să mănânce. Imaginea dodo-ului ca pasăre grasă și grăsime nu este probabil cea mai precisă. Este probabil ca în sălbăticie volumul corpului să fie mai mic.

Această pasăre a fost imbricată la pământ, un alt dezavantaj în protejarea tânărului de prădători.

caietul de sarcini

Primele observații

Primele date despre dronte cunoscute în Europa datează din 1574. În 1581, un navigator spaniol a adus înapoi un specimen de dodo în Europa. Aceasta a fost prima dată când acest animal a fost observat în lumea veche.

Numele lui, adică "prost", i-ar fi fost dat de navigatorii portughezi, deși originea sa este incertă. Astăzi, este cunoscută sub numele de dronte ( Raphus cucullatus ).

Primele observații

De ce a dispărut pasărea dodo

Sosirea bărbatului pe insulă nu numai că a dus la amenințarea cu vânătoarea directă . Bărbații au adus cu ei porci, șobolani, câini și alte animale care au fost aduse pe insulă. Aceste specii au fost, fără îndoială, un factor determinant în dispariția dodo-ului.

Datorită naturii docile a acestor animale și a modului lor de viață, ele au devenit o pradă ușoară pentru noii prădători. Și nu doar specimene adulte. Cuibul pe pământ reprezintă un dezavantaj uriaș pentru prădători.

În ceea ce privește omul, trebuie subliniat că el este principalul responsabil pentru dispariția acestui animal. Incursiunea în habitatul lor în secolul al șaptesprezecelea a condus la dispariția lor în jurul anului 1662 . În mai puțin de un secol, specia a încetat să mai fie observată.

Exploatarea sa ca mâncare și lipsa de precauție a oamenilor de atunci au dus la dispariția acestei specii. Aceste animale erau prezente numai în această regiune și erau rezultatul unei evoluții izolate pe o insulă. Nu erau pregătiți să concureze cu alte animale pentru resursele pe care le aveau întotdeauna.

Penele lor, în special cele ale drontei albe, erau foarte apreciate, iar aceste animale erau, de asemenea, vânate pentru ei.

De ce a dispărut pasărea dodo

Alimente și habitat al Dodo

În Mauritius există un sezon uscat și un sezon ploios. Se pare că Dodo a fost adaptat la această situație. A acumulat rezerve de grăsime în timpul sezonului ploios pentru a fi folosit în timpul sezonului uscat.

În ceea ce privește dieta ei , ea a fost asociată cu copacul tambalacoque . Acest copac, cunoscut și sub denumirea de copac dronte, este endemic pentru Mauritius și are o viață lungă. Lemnul este foarte apreciat și se crede că dodo-ul se hrănește cu semințele sale.

Dieta sa principală a fost, probabil, compusă și din alte semințe, mici insecte și fructe, deși textele vremii nu oferă prea multe informații despre acest subiect.

Alimente și habitat al Dodo

Dodon Extincția

După cum sa menționat mai sus, mai multe motive au dus la dispariția acestei păsări. Nu este doar în veste că specia dispare, dodo este un exemplu de dispariție care ar fi putut fi evitată .

Sosirea bărbaților pe insulă a marcat declinul vieții dodo-ului, animalelor fără instinct de apărare, care au pierit ca pradă bărbaților și altor animale. Datorită faptului că populația sa era concentrată doar asupra câtorva insule, iar ca rezultat al vânătorii intensive, au dispărut într-un timp scurt.

Dacă omul ar fi introdus această specie în alte locuri, s-ar putea să fie prezent printre noi. Unele specimene au fost luate de pe insulă, dar numai ca persoane izolate și, în multe cazuri, deja disecate.

Din 1662, au fost înregistrate mărturii ulterioare ale observațiilor dodo, dar acestea nu sunt informații fiabile. În plus, după 1662 au fost vechi de numai câteva decenii. Chiar dacă specia nu a fost complet stinsă, probabil că au rămas doar câteva exemplare, care au dispărut doar câțiva ani mai târziu. .

Dodon Extincția

Descoperiți, de asemenea, pe YourPetsBestFriends:

  • Cele mai puternice animale mitice
  • Curiozitati pe vulturul tawny

Dacă doriți să citiți articole similare despre De ce Dodo Bird este plecat, vă recomandăm să vizitați Secțiunile din Lumea Animalelor.