Mamifere pe cale de dispariție

Mamifere pe cale de dispariție

Astăzi, multe specii, atât animale cât și plante, sunt amenințate cu dispariția. Presiunea umană asupra habitatelor naturale ale animalelor are consecințe grave.

Logarea sistematică, poluarea apei și fermele fragmentează zonele de distribuție a diferitelor specii. Facem dificilă reproducerea prin izolarea comunităților și prin reducerea vânătorii lor naturale.

În acest articol de la YourPetsBestFriends, vom vorbi despre mamifere care sunt amenințate cu dispariția . (Mamiferele sunt animale care dau naștere tinerilor lor și îi îngrijește.)

Ar putea fi, de asemenea, interesat de dvs.: Cele 7 cele mai ciudate animale marine din lume
  1. Animale pe cale de dispariție: lista roșie
  2. Mamiferele lumii
  3. Mamifere în Franța

Animale pe cale de dispariție: lista roșie

UIC, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, elaborează în mod regulat lista roșie a speciilor pe cale de dispariție. Această listă cuprinde toate speciile de animale și plante care sunt amenințate cu dispariția la nivel mondial.

Cu datele din această listă, putem vedea pierderea biodiversității care apare la nivel global. Mamiferele sunt unul dintre grupurile cu cele mai periclitate specii. Vânătoarea și distrugerea habitatelor sunt principalii lor dușmani.

Există mai multe categorii din lista roșie:

  • OFF (EX)
  • Stins în sălbăticie (EW)
  • Pericolul critic de dispariție (CR)
  • În pericol (EN)
  • Vulnerabil (VU)
  • Near Threatened (NT)
  • Cea mai mică preocupare (LC)
Animale pe cale de dispariție: lista roșie

Mamiferele lumii

Astăzi, multe specii suferă de presiunea umană. Distrugerea pădurilor și a mediului natural, poluarea apei și epuizarea solului contribuie la efectele diferitelor specii.

În ultimele decenii, multe specii au dispărut. Câteva exemple sunt ursul grizzly mexican, lupul Falkland sau Leul Cape. Excesul de vânătoare pentru sport sau în alte scopuri pune capăt multor specii din ultimul secol.

Din acest motiv, este important să fim conștienți de efectul acțiunii umane asupra tuturor speciilor din lumea animală.

Vom vorbi apoi despre mai multe mamifere din lume care sunt în prezent pe cale de dispariție sau vulnerabile.

Gorila de munte ( Gorilla beringei beringei )

Gorilele sunt acum împărțite în două specii, iar acestea, la rândul lor, au două subspecii. Acestea sunt gorila occidentală, gorila estică, gorila vestului și gorila montană. Ultimele două sunt în pericol critic de dispariție.

Gorila montană are doar aproximativ 700 de exemplare distribuite în principal în parcurile naționale din Africa Centrală. Războiul și instabilitatea din regiune le afectează grav. Sunt victime ale braconajului și sunt afectate de boli umane. Ei sunt foarte inteligenți și sociali, iar un bărbat adult trăiește de obicei cu mai multe femei. Uneori, mai mulți bărbați pot coexista în aceeași comunitate.

Mamiferele lumii

Tigrul sumatran

Tigrul sumatran ( Panthera tigris sumatrae) este un tigru critic pe cale de dispariție care trăiește pe insula Sumatra, în arhipelagul indonezian. Este cel mai mic dintre tigri, stratul său fiind mai întunecat și cu linii mai înguste. El este un excelent înotător și vânător. Două alte specii de tigru indoneziene, tigrul Java și tigrul din Bali au dispărut în timpul secolului al XX-lea.

În prezent, se estimează că populația sa este de aproximativ 500 de exemplare, distribuite în diverse parcuri și rezervații în libertate și în captivitate. Din păcate, braconajul și comerțul cu pieile rămân o problemă pentru acești tigri. În plus, fragmentarea populațiilor lor și pierderea habitatului lor natural le obligă să se retragă în zone mici.

Rinocerii negri

Rinocerul negru (Diceros bicornis) trăiește în savana africană. Se deosebește de rinocerii albi prin culoarea și mărimea lor mai mică. Se hrănește cu arbuști și arbori mici. Gura sa este de asemenea diferită de cea a rinocerului alb, are o formă de vârf prehensil, adaptată dietăi sale.

Rinocerii, în special rinocerii negri, au suferit hărțuire și presiune din partea vânătorilor pentru coarnele lor de zeci de ani. În prezent, chiar dacă este o specie protejată și vânătoarea ei este interzisă, numărul lor este foarte scăzut. S-ar putea să fie câteva mii de oameni rămași în sălbăticie.

Pe lângă braconaj, o altă problemă cu care se confruntă este consangvinitatea . Datorită numărului redus de eșantioane, încrucișările tind să apară între persoanele înrudite. Aceasta provoacă pierderea diversității genetice și dăunează acestei specii.

Hipopotamul pitic

Acest mic hipopotam (Choeropsis liberiensis) trăiește în mlaștinile și pădurile din Africa. Ca și hipopotamul normal, piticul este semi-acvatic. Stă aproape de apă pentru a-și menține umiditatea pe piele.

Deși hipopotamul trăiește într-un grup, hipopotamul pitic este mai singur, de multe ori trăiește singur sau cu un partener. Sunt animale erbivore și intră în pădure în căutarea hranei.

Se crede că există mai puțin de 3.000 exemplare eliberate, dar pot fi găsite și în grădini zoologice. Potrivit lui UINC, este periclitată . Principala amenințare cu care se confruntă este distrugerea habitatului lor. Alte specii de hipopotami pitic au existat în Marea Mediterană în timpul Pleistocenului. Pe insula Malta sau Cipru, de exemplu.

Mamifere în Franța

În Franța, există mai multe specii care sunt pe cale de dispariție sau amenințate cu dispariția.

În această parte, vom prezenta trei dintre cele mai amenințate specii din Franța metropolitană.

Este important să protejăm aceste specii deoarece sunt mamiferele cele mai reprezentative și cele mai reprezentative de pe peninsulă.

Mamifere în Franța

Lynxul boreal

Lynx lynx

Lynxul boreal, cel mai mare dintre felinele europene, găsește refugiu în mediile de pădure care îi favorizează. În Franța, a dispărut din câmpiile din Evul Mediu și munții principali din secolul al XIX-lea, datorită despăduririi, presiunii puternice de vânătoare și epuizării pradă (în principal ungulate sălbatice). Apoi a reapărut în Alpi și în Jura, unde a ajuns spontan din populația elvețiană reintrodusă în anii '70 și în masivul Vosges grație unui program de reintroducere început în 1983. Speciile foarte durabile râsul adult are, de obicei, o gamă de domiciliu de 200 până la 300 km2. Dar această specie are în continuare o distribuție redusă în Franța, care rezultă dintr-o fragmentare puternică a complexelor forestiere datorită urbanizării și suprafețelor cultivate. Această fragmentare reduce în mod semnificativ posibilitățile de dispersare și schimb de indivizi între diferitele nuclee ale populațiilor. Numerele de râs rămân foarte scăzute în Franța, mai puțin de 150 de adulți. Traficul rutier și feroviar este principala cauză a mortalității speciilor, care afectează în principal minorii. Iar din cauza prădătorii sale ocazionale la oi, râsul este o victimă a braconajului, care este încă o amenințare majoră pentru supraviețuirea sa în Franța.

Imagine: http://uicn.fr

Alpine Ibex

Capra ibex

Un european endemic pentru masivele alpine, Alpine Ibex este un animal sedentar care întâlnește în principal medii stâncoase. Amenințată o dată prin vânătoare, a dispărut aproape de pe teritoriul francez în secolul al XIX-lea. Datorită reglementării vânătorii în Rezervația Regală Gran Paradiso din Italia, care a devenit Parcul Național în 1922, sa întors spontan în masivul Vanoise, unde crearea Parcului Național în 1963 ia permis să mențină specii, devin emblematice.

Înființarea de teritorii protejate și realizarea mai multor operațiuni de reintroducere în Alpii francezi fac ca Alpine Ibex să fie prezentă astăzi în mai multe departamente ale arcului alpin (Haute-Savoie, Savoie, Isère, Drôme, Hautes Alpi, Alpes de Haute-Provence, Alpi Maritimes).

Cu toate acestea, această specie este departe de a ocupa toate mediile favorabile ale masivului. În plus față de o predispoziție rară a lupului și a râului, Alpine Ibex este susceptibilă la multe patologii care pot afecta dinamica populațiilor sale.

Sursa : http://uicn.fr

Noctul Mare

Nyctalus lasiopterus

Reprezentând cea mai mare specie de bâtă prezentă în Europa, noctula mare este încă puțin cunoscută și foarte puțin observată în viață în mediul său natural. Deși este răspândită pe o jumătate mare sudică a țării, este acum rară în Franța. Odată confundată cu comuna Noctule, rămân mistere mai mici despre comportamentul său și despre puterea lui reală. Un studiu spaniol a arătat totuși că Great Nightdird a reușit să prindă păsările în zbor în perioada de migrație nocturnă și să le consume fără aterizare, făcându-l singura liliece europeană cu această abilitate.

Din moment ce specia trăiește în cavitățile copacilor goi, modificarea mediului și dispariția pădurilor mature și, prin urmare, a depozitelor potențiale, îi afectează populațiile.

Prin urmare, gestionarea corespunzătoare a zonelor forestiere este esențială pentru menținerea populațiilor existente și pentru colonizarea altor regiuni de către specii.

Sursa : http://uicn.fr

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Mamifere în pericol, vă recomandăm să vizitați secțiunea Animale pe cale de dispariție.