Ce trebuie să știți despre panda roșie

Ce trebuie să știți despre panda roșie

Firefox-ul renumit care îi dă numele unui browser cunoscut nu este o vulpe roșu (deși logo-ul browser-ului este o vulpe), nici un raton, dar aparține familiei Ailuridae. Numele său real este panda strălucitoare, panda puțin sau mai frecvent, panda roșie .

Această confuzie produsă de acest animal mic în momentul catalogării nu este surprinzătoare, deoarece aparține unei familii compuse din specii dispărute în cea mai mare parte a timpului și a fost inclusă anterior în grupul de procyonide, din care face parte ratonul, precum și alte urside.

Cu alte cuvinte, urșii precum ratonii și pandele au un strămoș comun. Descoperiți în acest articol de la Planet Animal subliniază pe panda luminos .

De asemenea, te-ar putea interesa: Tot ce trebuie să știi despre indexul câinilor
  1. Aspectul pandei roșii
  2. O dieta bazata pe bambus
  3. Speciile vulnerabile
  4. Ambele tipuri de panda roșie
  5. Obiceiurile pandelor roșii
  6. Mai multe informații despre panda mică

Aspectul pandei roșii

Înainte de a aborda faptele despre panda sau ce este cu adevărat: panda stralucitoare; trebuie remarcat faptul că acest mamifer adorabil este omnivor (în general erbivor), mic, asemănător unei pisici domestice, și cu o mască caracteristică pe fața lui, care îi aduce în mod inevitabil amintiri părinților, ratonilor. Coada inelată poate fi, de asemenea, confuză.

Aspectul pandei roșii

O dieta bazata pe bambus

Panda mică împărtășește cu panda mare preferința sa pentru bambus ca pe o bază, deși prietenul tău Firefox este mai versatil în ceea ce privește dieta cu ouă și pui. Insectele și unii rozătoare pot fi, de asemenea, parte din meniul lor.

O dieta bazata pe bambus

Speciile vulnerabile

Deși este mai puțin restrânsă decât cea mai apropiată dintre ei, panda mare, mica panda este o specie vulnerabilă, ultimul pas înainte de a fi considerat ca fiind pe cale de dispariție.

În cazul pandelor strălucitoare, cea mai mare amenințare nu este legată de problemele de reproducere, ci de distrugerea habitatului lor natural. De asemenea, ei dau vina pe efectele braconajului. Ei trăiesc în mod natural în pădurile de bambus din Tibet, Bhutan, provinciile chineze din Sichuan și Yunnan și în nord-vestul Indiei.

Speciile vulnerabile

Ambele tipuri de panda roșie

Există două specii de panda mic, panda strălucitoare a Vestului și panda roșie din Styan. Panda roșie din vest are o mască mai puțin marcată pe față și are o dimensiune puțin mai mică. Spre deosebire de părinții săi, ratonii, pandele roșii au pe burtă o haină mai închisă decât restul corpului.

Ambele tipuri de panda roșie

Obiceiurile pandelor roșii

Pandele roșii își petrec, în general, ziua în somn în copaci și devin active la amurg, când caută mai multă mâncare. Se pare că panda roșu este un animal leneș, dar faptul că nu poate digera celuloza și că dieta sa constă în principal din frunze și lăstari de bambus, adaptarea lor trece printr-un metabolism lent. Cu toate acestea, o panda de dimensiuni medii poate avea nevoie să mănânce aproximativ 3 kg de frunze de bambus și să împuște o zi dacă nu mănâncă alte alimente mai calorice.

Ei își folosesc coada cu nervuri pentru a se încălzi în timpul lunilor reci de iarnă din munții înalți. Deoarece panda roșu are nevoie de o temperatură între 10 și 25 ° C pentru a fi confortabilă. Coada îi ajută, de asemenea, să se echilibreze atunci când se deplasează prin copaci, unde sunt foarte calificați.

Pandele roșii nu au degetele opuse în sine, dar au o osie lungă a încheieturii care le permite să se agațe de ramuri și să transporte mâncare în gură, așa cum se întâmplă cu panda gigant.

Pandele sunt animale timide și trecătoare, care, atunci când se simt amenințate și fără lacune, adoptă o postură bipedică pentru a încerca să pară mai mari și mai intimidante (cel puțin așa spun etologii, deși eu nu fiți convinși că leoparzii de zăpadă sunt intimidați prin a le vedea așa).

În general, acestea nu sunt foarte sociabile atunci când nu se află în sezonul de reproducere, cu atât mai multe se pot găsi grupuri mici de mamă cu puii lor în afara sezonului de căldură. Cu toate acestea, dacă nu se simt amenințați, pandele roșii sunt destul de prietenoase, nu sunt animale agresive prin natura lor.

În timpul sezonului de împerechere, bărbații tind să-și marcheze teritoriul trăgând pe copaci o glandă abdominală care secretă o substanță odoriferă. De asemenea, pot freca organele genitale sau pot folosi urina pentru marcare. Nu este surprinzător faptul că un bărbat sau o femeie are mai mult de un partener în timpul aceluiași sezon . Copularea are loc pe teren, iar puii ajung la dimensiunea lor adultă la aproximativ 12 luni, chiar dacă nu vor fi maturi sexuale înainte de 18 luni.

Obiceiurile pandelor roșii

Mai multe informații despre panda mică

Pentru a termina acest articol cu ​​privire la faptele interesante despre panda strălucitoare, vă vom lăsa câteva informații pe care nu le cunoașteți:

  • Masca feței strălucitoare a panda este diferită de la un animal la altul.
  • Panda roșie are gheare semi-retractabile care amintesc de pisici. El și-a spălat fața cu saliva și cu o laba ca și cum ar fi fost un pisoi.
  • În ceea ce privește comunicarea cu colegii lor, ei au un repertoriu de acțiuni cum ar fi ridicarea coada, arcând coloana vertebrală, adoptarea unei posturi biped sau mișcări ale capului însoțite de sunete.
  • Speranța de viață a unui panda roșu aproape se dublează în captivitate. În sălbăticie, persoanele trăiesc în mod normal timp de 8 ani, cel mult 10 ani. În captivitate, speranța medie de viață a specimenelor este de paisprezece ani. În prezent, programele captive de creștere sunt organizate în încercarea de a reduce amenințarea la această specie.
  • Cu toate acestea, dacă distrugerea habitatului lor natural continuă, viitorul speciei nu este încurajator. Nu este un animal adaptabil ca verișorii săi, ratonii.
Mai multe informații despre panda mică

Dacă doriți să citiți articole similare cu Ce trebuie să știți despre panda roșu, vă recomandăm să consultați secțiunea Curiozități din lumea animală.